Skaparstudion

Sabina Aspholm bloggar om pyssel
Header

Kort för flaska

29.12.2010 21.03 | Skriven av Sabina i Gå-bort-gåvor - (2 kommentarer)

Idag har jag tänkt visa er ett litet tips på en gå-bort-gåva passligt till nyårsfesten.

För att göra detta kort behöver ni kartong av valfri färg, mönsterpapper, dubbelsidigt tejp eller lim, valfria dekorationer samt en sax eller mattkniv och en linjal. Här –> MALL_FLASKKORT <– kan ni ladda ner en modell till flaskkortet. Om ni har en flaska av annan storlek eller vill lägga någonting annat i fickan så är det fritt fram att justera måtten.

Så här ser kortet ut då vi klippt ut det från kartongen och monterat ihop det.

Nu är det bara att mäta med linjal hurdana bitar vi behöver av mönsterpappret, mina bitar är en halv centimeter mindre än den delen mönsterpappret skall klistras på. Jag har även använt en brun stämpelfärg till att färga in kanterna på mönsterpappret, men detta är valfritt. Som dekorationer kan vi använda blommor, band, knappar eller glitter, använd det som faller er i smaken.

Så här blev mitt flaskkort med ficka. I fickan har jag stuckit ner en platta med mörk choklad och en påse med glöggkrydda. Tag gärna en bild på det ni gjort och mejla det till mig på adressen sabina.aspholm@hbl.fi.

I och med detta inlägg önskar jag Er alla ett riktigt Gott Nytt År 2011!

Ljuslykta

18.12.2010 11.52 | Skriven av Sabina i Julpyssel | Lykta - (en kommentar)

Idag blir det pyssel med tomma konservburkar. Själv gillar jag att använda de burkar man inte behöver en konservöppnare till, detta för att kanterna inte är så vassa på dessa så kallade easyopen burkarna.

För att komma igång behöver vi tomma konservburkar, en spik, en hammare, ståltråd samt en avbitare.

Börja med att tvätta konservburkarna och tvätta bort etiketterna, fyll sedan burkarna med vatten och ställ in dem i frysen.Då vattnet fryst kan vi börja med att göra våra ljuslyktor. Orsaken till att vi fryser vatten i konservburkarna är att det är lättare att hamra in ett mönster i burkarna då vi inte behöver akta oss för att klämma sönder konservburkarna. Sedan är det bara att hamra på och göra ett sådant mönster man önskar.

För att kunna hänga upp våra ljuslyktor behöver vi två hål i övre kanten av konservburkarna, sedan gör vi ett handtag av ståltråden. Var försiktig så ni inte gör er illa på den vassa ståltråden.

Då är våra ljuslyktor klara att hängas upp. Visst blev det fint?

Dekorerade ljus

12.12.2010 20.50 | Skriven av Sabina i Julpyssel | Pyssel till hemmet - (4 kommentarer)

Vanliga vita ljus finns att köpa förmånligt och det är lätt att piffa upp dem. Till detta behövs ett ljus, en servett, en sax, en bit bakplåtspapper och en varmluftspistol.

Välj en servett som har ett tydligt motiv för nu skall vi klippa ut motivet, så nära kanterna som möjligt. Servetter består av tre tunna papper, varav en är dekorerad, och de andra två är tomma. Separera servetten och behåll det pappret som har tryck.

Lägg sedan bilden på ljuset och snurra bakplåtspappret runt ljuset, försök att få det så spänt som möjligt så är det lättare att få bilden att fästa.

Nu behöver vi varmluftspistolen. Börja försiktigt att värma från ena kanten av bilden, håller man bakplåtspappret spänt är det lätt att se när stearinet börjar smälta. Tyvärr gick det inte att få en bra bild på detta skede men man ser tydligt då ljuset smält tillräckligt under servetten. Värm ej för mycket för då blir det gropar i ljuset. Detta skede tar inte allt för länge och då ni är klara har ni ett så här fint ljus att ge bort till en god vän, eller njuta av själv.

Kom ihåg att vara försiktig då ni bränner ljus! Placera alltid ljuset på ett eldfast underlag, på ett tillräckligt långt avstånd från antändligt material. Kom ihåg att aldrig lämna ett brinnande ljus obevakat!

Paketpapper

05.12.2010 20.13 | Skriven av Sabina i Julpyssel - (2 kommentarer)

Idag skall jag visa er lite pyssel man  kan göra tillsammans med barnen så här inför jul, nämligen stämpla med potatis. I detta inlägg har jag stämplat på brunt paketpapper, kunde lika gärna vara rött eller grönt papper eller kraftpapper. I ett senare skede kommer jag att pyssla paketkort som matchar till paketpappret.

För att komma igång behöver ni: papper att stämpla på, potatis, akrylfärg av valfri färg, en pensel och eventuellt små pepparkaksformer.

Före vi börjar stämpla skär vi ut ett mönster i vår potatis, jag har valt som motiv en stjärna och ett hjärta. Tryck in pepparkaksformen i potatisen och skär försiktigt bort potatisen som blir utanför formen. Avlägsna sedan pepparkakspormen.

Sedan är vi klara att börja stämpla. Häll upp lite färg på en tallrik eller dylikt. Stryk färg på potatisen med penseln, och tryck potatisen mot pappret. Jag har valt att stämpla enbart med en vit färg och försöker hålla mej till ett mönster, men i detta skede är det bara att stämpla på. Låt kreativiteten flöda.

Så, då är vårt paketpapper klart! Då färgen torkat har jag tillsatt ett tunt lager glitterlim på stjärnorna, även det med en pensel.