Skaparstudion

Sabina Aspholm bloggar om pyssel
Header

Lucka 24

24.12.2013 09:15 | Skriven av Sabina i Julkalender

Äntligen är det julafton! Väntan på tomten kan kännas jättelång och med lite enkelt julpyssel kan man kanske få tiden att gå lite fortare. Dagens pyssel är väldigt enkelt och kräver inte så mycket annat än papper och tejp, en del av pysslet kan man göra även i filt om man råkar ha det hemma. Jag har använt mej av pysselkartong i olika färger men i värsta fall tar man kopieringspapper som man t.ex. kan färglägga.

Allra först har jag gjort ett girlang av pappersremsor. Klipp remsor av papper eller kartong som är ca 1cm breda och 5cm långa. Forma en remsa till en cirkel och fäst med tejp, lim eller en stans. Följande cirkel träs igenom den föregående innan den fästs till en cirkel. Gör ett så lång, eller kort, girlang du önskar. Ett girlang som passar de lite äldre barnen är att klippa cirklar i olika färger och sy ihop dem till ett långt girlang. Börja med att sy rakt över en cirkel, sy sedan tomt ett stycke innan man syr över följande cirkel. Har man filt hemma blir det fint att göra girlangen även i filt. Det går alldeles bra att sy papper med en symaskin men jag rekommenderar att man använder en annan nål än den man syr tyg med.

Snöflingor av papper har vi säkert alla gjort och snöfattiga Södra Finland tror jag behöver ganska många snöflingor. Ta ett kvadratiskt papper och vik på mitten så att det bildar en trekant, vik ännu en gång hörn mot hörn så att triangeln blir mindre och ännu en sista gång. Klipp sedan mönster i pappret på frihand eller rita ett mönster att följa. Genom att Googla ”snöflingor i papper” hittar man en hel del instruktioner på olika sätt att klippa snöflingor. Färdiga snöflingor passar bäst i fönstret.

Det sista pysslet för idag är en rad med snögubbar. Ta ett vanligt kopieringspapper och vik det till ett dragspel i fyra delar. Ladda ner filen med snögubben och printa den (i verklig storlek så skall det bli rätt) eller rita en egen snögubbe. Klipp ut modellen, den streckade kanten runtom är storleken på det vikta pappret, och lägg den på det vikta kopieringspappret och rita av snögubben. Var noga med att snögubbens runda mage och snön han står på går ända ut till kanterna, det är de som kommer att hålla ihop hela raden med gubbar. Sedan kan man dekorera sina snögubbar på valfritt sätt. Man kan även använda pepparkaksformer att rita av, en rad med granar eller pepparkaksgubbar kan vara fint att ha t.ex i fönstret.

Lucka24_Snögubbe

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *